Wyposażenie restauracji włoskiej – jakie urządzenia, meble, akcesoria Wyposażenie restauracji włoskiej – jakie urządzenia, meble, akcesoria

Planujesz otwarcie nowej pizzerii? Jest wiele rzeczy do przemyślenia i żadne dwie restauracje nie będą działały dokładnie w ten sam sposób. Jedną z kluczowych elementów jest sporządzenie listy wyposażenia kuchni, która odzwierciedla potrzeby restauracji. Poniżej przedstawione są 4 główne obszary, w których należy określić, jakiego sprzętu będziemy potrzebować.

1. Duże urządzenia do pizzy

Restauracja włoska nie będzie istniała bez odpowiedniego piekarnika. Piec do pizzy to serce pizzerii. Wybór piekarnika może być długim procesem, dlatego ważne jest, aby wiedzieć, na co zwracać uwagę. Rodzaj pieca, którego będziemy potrzebować, będzie w dużej mierze zależał od:

– rodzaju podawanego jedzenia,
– ilość miejsca, jaką mamy w kuchni,
– rodzaj pieca (elektryczny czy szamotowy),
– wydajności, jakiej potrzebujemy, aby przygotować daną liczbę pizzy w jednym momencie.

Drugim istotnym elementem wyposażenia, to stół chłodniczy do przygotowania pizzy, aby dodatki były schłodzone i odpowiednio przechowywane. Stoły do ​​przygotowywania pizzy wyposażone są w deski do krojenia, na których można ułożyć pizzę i kanapki, a także komorę chłodniczą, w której można przechowywać składniki, sosy i dodatki. Dodatkowo stoły mają dodatkowe miejsce do przechowywania poniżej, dzięki czemu możemy mieć pewność, że nigdy nie zabraknie składników podczas intensywnego lunchu lub kolacji.

2. Przybory kuchenne

Oczywiście musimy upewnić się, że mamy wysokiej jakości narzędzia kuchenne podczas robienia pizzy i innych potraw. Do przygotowania składników jest wiele koniecznych przyborów: noże, deski, szpatułki, miski, tarki do sera, chochle, krajalnice do warzyw. Pojemniki gastronomiczne są obowiązkowe do przechowywania składników. Do tego obszaru wchodzi także całe wyposażenie do robienia ciasta na pizzę, będą to np. pojemniki do wyrastania, skrobki.

Do pieczenia pizzy powinniśmy mieć również wysokiej jakości blachy lub siatki, chyba że planujemy piec bezpośrednio na kamieniu. Blacha do pizzy jej rodzaj i wielkość zależeć będzie od menu, jakie planujemy. Inaczej się wypieka pizzę na cienkim cieście a inaczej na grubym. Łopata do wyciągania pizzy z pieca jest bardzo ważna ze względu na bezpieczeństwo pracowników. Jej rodzaj, wielkość i długość uchwytu zależy od rodzaju pieca i wielkości pizzy.

3. Jadalnia

Nie zapominajmy, że wystrój i konfiguracja pizzerii jest tak samo ważna, jak oferta menu! Stoły, krzesła i siedziska podwyższające, powinny być tak dopasowane do przestrzeni, aby mogły pomieścić rodziny i grupy przyjaciół.

Niezbędne są również inne artykuły do ​​serwowania, takie jak: talerze, sztućce, pojemniki na przyprawy, kosze na przekąski, a także trwałe szklanki i kieliszki do napojów. Dodatkowo potrzebujemy artykułów do podawania samej pizzy: stojaki i deski do serwowania, jak również radełka i noże do jej krojenia.

4. Dostawa pizzy

Jeśli będziemy oferować dostawę pizzy, lista obejmie więcej niż tylko pudełka do jej dostarczania. W tej grupie konieczne są izolowane, termiczne torby na pizze, które pomogą utrzymać danie gorące, dopóki nie zostanie dostarczona. Ubrania dla kierowców dostawczych, a przynajmniej czapki, to dobry pomysł, choć wielu właścicieli pizzerii pomija to.

Najlepszy sposób na pozyskiwanie wyposażenia restauracji

Gdy już wiemy, czego potrzebujemy w swojej restauracji, nadszedł czas, aby zacząć zaopatrywać się w sprzęt kuchenny. Może to być przytłaczające zadanie, zwłaszcza jeśli patrzymy na koszt zakupu nowego wyposażenia jednorazowo.

Jeśli już współpracujemy z dostawcą wyposażenia restauracji, nadszedł czas, aby skorzystać z jego wiedzy. Jeśli nie, pomocne może być pozyskiwaniem sprzętu ze sklepu z wyposażeniem restauracji — online lub w salonie stacjonarnym.

Można również rozważyć zakup używanego sprzętu restauracyjnego, zamiast płacić z góry za nowe produkty. Warto sprawdzić aukcje wyposażenia restauracji dla przedmiotów sprzedawanych z niedawno zamkniętych restauracji.